Nyheter

Vänsterpartiet debatterar effektiviseringar

Vänsterpartiet debatterar effektiviseringar

Nyheter I en insändare debatterar Vänsterpartiets styrelseledamot João Figueiredo om nedskärningar.

Nedskärningar. Här i Värnamo är de mest kända för “effektiviseringar”. Sedan den styrande konstellationen tog makten (som i stort sett är samma som mandatperioderna innan) har vi sett nedskärningar efter nedskärningar.

Bara sedan 2018 har vi sett minskade budgetar, nedlagda äldreboende-avdelningar, nedlagt bibliotek på Vråen, försök att lägga ner skolan i Tånnö (fick ändå minskad verksamhet efter många protester) och kraftigt krympta ramar för såväl gymnasiet som vuxenutbildningen, kulturskolan och elevhälsan. Nedskärningar på modersmålsundervisning, halverat antal logopeder och hörselpedagoger på skolorna och på bordet finns nu även stängning av nattis.

Och cykelvägen i Hånger: har alla glömt hur pengarna som skulle spenderas på att rusta upp en av väldigt få cykelbanor på landsbygd plötsligt hamnade hos en golfbana? Trots löften om att pengarna ändå skulle spenderas till att rusta upp den nämnda cykelvägen uteblir fortfarande satsningarna.

Detta är bara en kort lista. Vem har röstat för det här? Jag tror inte ens alla Alliansväljare hade velat ha det när de lade sina röster på den styrande koalitionen. Vi har två år kvar av planerade “effektiviseringar” (läs nedskärningar) framför oss. Ändå kan man komma ihåg hur några av Värnamo-styrets valkampanjers slagord var: “Framåt!” (C), “Lika för alla” (M), “Du ska kunna lita på Sverige” (KD) eller “Kugga eller plugga – Framtiden börjar i klassrummet” (L). Jag skulle säga att det går så där.

Jag drömmer om en kommunstyrelse som i stället vill satsa. Satsa på att bygga bostäder som alla har råd att bo i, även på kransorterna. Jag drömmer om en kommunstyrelse som vill satsa på skolorna med mer personal. för att avlasta våra lärare och ge våra elever det bästa möjliga stöd, oavsett om man bor i Bredaryd eller i Gällaryd. Eller som satsar på ett levande kulturliv tillgängligt till hela kommunen, inte bara för dem som har råd att betala biljett på Gummifabriken eller har möjlighet att ta sig dit.

Jag drömmer om en kommunstyrelse som ger ensamstående föräldrar som jobbar på natten möjligheten att lämna sina barn på det trygga nattis.

Min dröm är inte orimlig. Bara vi har en politisk vilja för att gå i den riktningen.

João Figueiredo/Styrelseledamot Vänsterpartiet Värnamo

Dela